Prisvinnende BIM-samhandlingsløsning skal bli enda bedre

AF Gruppen og NoIS har fått mye oppmerksomhet for BIM-innsynsløsningen de utviklet for veiprosjektet E39 Kristiansand vest-Mandal øst. Nå skal løsningen tas til nye høyder.

Publisert: 2020-05-25 Sist oppdatert: 2021-01-28

ISYdagene_660px.jpg
Inge Handagard, AF Gruppen (t.v.) og adm.dir. i NoIS, Ola Greiff Johnsen,
under utdelingen av ISY Innovation Award på ISYdagene 2019.

Godt samarbeid en forutsetning for å lykkes

Den web-baserte innsynsløsningen bruker BIM-modellene i prosjektet som inngangsportal til viktig informasjon. Løsningen er utviklet i ISY Prosjekt, og forenkler byggeprosjektenes modell- og dokumenthåndtering og hever kvaliteten på dataregistrering betydelig.

Inge Handagard, Fagsjef VDC i AF Anlegg og Karl Johan Olsen, avdelingsleder FDV og Eiendomsforvaltning og ansvarlig for NoIS sin leveranse til AF Gruppen, trekker frem det tette samarbeidet som avgjørende for at AF Gruppen og NoIS har lyktes så godt i utviklingsarbeidet.

– Når du har en leveranse som bare er grove rammer, er samarbeid nøkkelen til å oppnå gode løsninger. Da unngår du at ting faller mellom to stoler. Når det gjelder IT-utviklingen har vi mer eller mindre truffet på budsjett, noe som er sjelden vare innen software-utvikling. Det tror jeg er på grunn av åpenheten vi har hatt, sier Handagard.

Fortsetter utviklingsarbeidet

Selv om AF Gruppen nå har levert det siste trinnet til Nye Veier i E39-prosjektet, fortsetter utviklingsarbeidet av samhandlingsløsningen og ISY Prosjekt på AF Gruppens eget initiativ.

– Vi har valgt å gå videre med utviklingen av ISY Prosjekt. Hittil har vi fokusert på bedre innsyn og eksisterende data. Nå vil vi se på hvordan vi kan bruke ISY Prosjekt både som en samhandlingsplattform, et verktøy for å tilføre nye data, og som et hjelpemiddel for daglige operasjoner, sier Handagard.

Stikkord for den neste fasen er sammenkobling av BIM og GIS, strukturering av data for overlevering til FDV og uthenting av data fra modell på for ulike praktiske formål.

Bygger foretrukket samhandlingsløsning

Samtidig jobber NoIS langs flere spor, med en klar ambisjon om å etablere ISY Prosjekt som en foretrukket samhandlingsløsning for samferdsels- og byggeprosjekter.

Produkteier for ISY Prosjekt, Øyvind N. Jensen i NoIS, forteller at de i tillegg til AF gruppen samarbeider med både Trondheim kommune og Norconsult, morselskapet til NoIS, om videreutviklingen av ISY Prosjekt.

– For Trondheim kommune jobber vi med å digitalisere arbeidsflyten for endringer i bygg- og anleggsprosjekter, slik at varsling, dokumentasjon og godkjenning av endringer og tillegg vil foregå heldigitalt. Sammen med Norconsult utvikler vi hva bransjen kaller en «Lappeplan» basert på metode og beste praksis fra Last Planner, LEAN og VDC, der kjernen er involverende planlegging hvor alle parter tar eierskap til en felles overordnet plan, sier Jensen.


Lyst til å lese mer? I ISYnytt 01/20 finner du en utvidet versjon av denne artikkelen.

Profilbilde av Øyvind Norvald Jensen
Øyvind Norvald Jensen
Fagspesialist
 

Nyheter

- av 310