Reiste Trollpikken uten å kalkulere oppdraget

Bertelsen & Garpestad bruker vanligvis kalkulasjonsløsningen ISY ByggOffice i alle sine oppdrag, men da dugnadsprosjektet «Gjenreisning av Trollpikken» skulle gjennomføres, valgte de bevisst å ikke kalkulere.

Publisert: 2017-10-17

Trollpikken er en fallosformet steinformasjon mellom Kjervall og Veshovda i Eigersund kommune i Rogaland. Lokale turistbedrifter har lenge håpet at den skal ha potensial til å bli en attraksjon på høyde med Preikestolen og Trolltunga. Lite visste de hva som skulle skje sommeren 2017.

Da turgåere oppdaget at landemerket var ødelagt 24. juni 2017, og det viste seg at Trollpikken var brukket med hensikt, vakte saken stor oppmerksomhet. Det ble funnet borehull i steinen, og politiet etterforsket saken som hærverk. Selv om saken senere har blitt henlagt skapte hendelsen sinne lokalt og interesse langt utenfor regionen.

Massiv mediedekning
Fordi den ca. 12 tonn tunge falne steinfallosen lå i én uskadet del på bakken nesten rett under «basen», bestemte lokale ildsjeler seg for at fallosen skulle opp å stå igjen. Det ble igangsatt kronerulling for å gjenreise den, og godt hjulpet av kreative ordspill førte saken til massiv mediedekning. Stavanger Aftenblad omtalte saken som «Mer og mindre potent snakk om den kastrerte Trollpikken», TV2 fortalte at «Trollpikken» skal opp å stå igjen» og at «Entreprenør vil gi en hjelpende hånd» mens NRK.no skrev «Vil gjenreise Trollpikken, men det kan svi på pungen». Saken ble også omtalt i internasjonale medier som The Gaurdian og i Washington Post som skrev "Penis-shapet rock formation is down, but not out in Norway". Markedsføringseksperter har uttalt at markedsføringen «Dalanes stolthet» har fått, kan være verdt titalls millioner.

Operasjon Trollpikken
En av de lokale ildsjelene som engasjerte seg i saken, var Sverre Garpestad som er styreleder i det lokale entreprenørselskapet Bertelsen & Garpestad AS. Selskapet har drevet i entreprenørbransjen siden 1959, bygger vei for det offentlige over hele Norge, og er eksperter innen boring og sprenging ute på anlegg.

Etter å ha fått ja fra grunneierne til å gjennomføre gjenreisningen av steinformasjonen, fikk selskapet med seg Aker Solutions på laget. Bertelsen & Garpestad AS boret tre hull gjennom steinen som det ble tredd jernstenger gjennom. Disse skulle plasseres i tilsvarende hull som ble boret i fjellet, før lim og sement skulle sørge for at alt holdt seg på plass.

Det ble festet stropper rundt steinen, og ved hjelp av en ti meter høy og 2,2 tonn steinbukk i stål som ble sveiset på verftet til Aker Solutions i Egersund, ble den over sju meter høye fallosen møysommelig heist på plass ved hjelp av taljer og muskelkraft. Med steinen på plass ble det boret videre inn i basen, og tre 4 meter lange jernstenger ble ført gjennom fallosen og inn i fjellet. Bruddflaten ble så forsterket med herdende epoxy.

Reisningen ble direkteoverført
Selve gjenreisningen ble livestreamet i en rekke medier, deriblant NRK. Det tok én dag å gjenreise Trollpikken. Etterpå trengte den kun en ukes tid for å få festet seg skikkelig før publikum igjen kunne bestige den.

Det var mange som også fulgte gjenreisingen på stedet. Flere titalls personer tok turen for å følge arbeidet, deriblant reiselivsdirektør i regionen, Elisabeth Saupstad, som var imponert over arbeidet som er gjort.

– Det er imponerende å se at de nå klarer å løfte den opp. Dugnadsånden er fantastisk- vi hadde aldri fått til dette uten de lokale kreftene. De har jobbet døgnet rundt, sier sa hun til NRK.

Utfordringer er løst på rekordtid
I tillegg til de tekniske utfordringene rundt selve gjenreisningen, skal også andre utfordringer ha dukket opp. Etter den massive medieomtalen ville «alle» til Trollpikken og dermed måtte kommunen få på plass 100 nye parkeringsplasser, ny sti og kart på rekordtid. De har blitt godt hjulpet av 1.300 Trollpikkentusiaster, som har donert til sammen 230.000 kroner til gjenreisningen.

Dugnadsoppdrag
Sveinung Klippen, som er kalkulatør i Bertelsen & Garpestad, bestemte seg tidlig for å gjøre et unntak i kalkulasjonsrutinene når selskapet tok på seg gjenreisingsjobben.

- Vi bruker ISY ByggOffice i kalkulasjonen av alle våre oppdrag, forteller ham. Vi er særdeles fornøyd med løsningen, og er sikre på at vi også kunne fått god bruk av løsningen i et så spesielt oppdrag som dette. Allikevel gjorde vi et bevisst unntak. Rett og slett for at vi ikke ønsket å vite hva arbeidet ville kostet. Dette var en dugnad som vi gjerne bidro til.

- Trollpikken skulle gjenreises for enhver pris, ler Klippen.

Kontakt oss
 

Nyheter

- av 310