Jern-Erna jobber for 10.000 husstander

Det er 20 år siden en tunnelboremaskin var i sving i Norge. Høsten 2014 skal Jern-Erna ha gjennomslag på Røssåga for LNS og Statkraft.

Publisert: 2014-07-02

 Jern-Erna

Tradisjonelt har tunnelboremaskiner (TMB) kvinnenavn, og Jern-Erna kunne derfor ikke være noe unntak. Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) begrunnet navne-valget Erna med at "det er et innarbeidet navn, og beskriver en drivkraftig dame som har gjennomslagskraft i det hun holder på med, og det kan vi trygt si om denne maskinen også".

Røssåga første prosjekt

Monteringen av tunnelboremaskinen startet i september, og blir brukt til utbyggingen av Røssåga i Nordland. Utbyggingen av Røssåga er et vannkraftprosjekt i regi av Statkraft, og det første prosjektet som tar i bruk TMB på over 20 år. Det var en tydelig fornøyd direktør som presenterte Røssåga-prosjektet på Fjellsprengingskonferansen sist høst.

– Meter for meter er TBM dyrere enn konvensjonell sprenging, men totalpakken til TBM ble bedre enn vi ville klart med konvensjonell drift, sa Frode Nilsen, administrerende direktør i LNS.

Fra talerstolen roste Nilsen også det gode samarbeidet med TBM-leverandøren Robbins.

– Vi har hatt et fantastisk samarbeid i oppstartsfasen, sa han.

Erik Dahl Johansen, byggeleder i Statkraft, var også godt fornøyd med TBM-løsningen.

– LNS kom best ut gjennom det gode alternativet med TBM. Løsningen er dyrere meter for meter, men den har mange andre fordeler. Det at Frode Nilsen skulle få TBM tilbake til Norge er spennende. Det er også artig å se at det er liv i de gamle TBM-folkene i Norge, sier Johansen.

Når nye Røssåga-kraftverk står ferdig i 2016 vil produksjonen øke med 200 GWh, noe som tilsvarer det årlige strømforbruket til cirka 10.000 husstander.

Kontakt oss
 

Nyheter

- av 310