Tømmeplan-app skal gi innbyggere i Lofoten bedre avfallstjenester

I en stadig mer digital hverdag krever folk at viktig informasjon kommer til rett til og i riktig kanal. Derfor har Lofoten Avfallsselskap IKS besluttet å ta i bruk ISY ProAktiv Tømmeplan.

Publisert: 2021-05-30

iStock-1217316931_660px.jpg

Lofoten Avfallsselskap behandler avfall fra husholdninger og næringsliv i Flakstad, Moskenes, Vestvågøy og Vågan. Med en visjon om å holde Lofoten ren er de helt avhengig av god kommunikasjon med innbyggerne i kommunene.

– Om man skal sette det på spissen så er en konsekvens av informasjonssamfunnet at folk får så mye informasjon, at noe lett går i glemmeboken. Det betyr at vår informasjon må komme «just in time» og i de kanalene folk bruker. I praksis betyr det at vi ideelt sett må være i flere kanaler med informasjon på en gang, som papiravis, på nettsider og nå også med varsler i app om når vi kommer for å hente avfall, sier Monica Kleffelgård Hartviksen som er informasjons- og kvalitetsleder i Lofoten Avfallsselskap.

Vær, vind og varsler
ISY ProAktiv Tømmeplan gir forbruker tilgang til tømmekalender for sin eiendom. Det er mulig å be om tømmevarsel slik at påminnelse om tømming f.eks. kommer dagen før. Applikasjonen har også mulighet til å vise kontaktinformasjon og registrere eventuelle driftsmeldinger.

– Det kan være værhardt i Lofoten, og det oppstår situasjoner som gjør at vi må endre på planene våre. I vinter hadde vi for eksempel en storm som gjorde av vi måtte gjennomføre tømming en dag tidligere enn planlagt. Da varslet vi gjennom kommunens SMS for å nå frem til folk, og resultatet var at veldig mange fikk med seg endringen og fikk satt ut dunkene. Slike tilfeller viser verdien av 1-1-kommunikasjon, fortsetter Hartviksen.

En viktig grunn til at de gikk for løsningen var at de snakket med andre avfallsselskaper med gode erfaringer fra appen i bruk.

– Alt i alt tror vi det kommer til å bli styrket dialog med innbyggere, mer rom for tilpasning og at tjenestene våre generelt blir bedre, sier hun.

Full kontroll fra felt til faktura
Guru Husdal Sørli er produktsjef for ISY ProAktiv og har ansvar for utvikling av programvaren. Hun har selv bakgrunn fra renovasjonsbransjen og har et særlig engasjement for Tømmeplan-appen.

– Det som er så bra med Tømmeplan er at man samler alt på et sted. For Lofoten Avfallsselskap er prosessen smidig siden dataene de trenger allerede ligger i ISY ProAktiv som de har brukt i mange år. Og med ISY ProAktiv har man full kontroll på det som skjer fra felt til fakturering for den enkelte bruker, sier Sørli.

I tillegg til appen får Lofoten Avfallsselskap tilgang på et API som l som gir ytterligere funksjonalitet for kommunikasjon av sanntidsdata, og som sørger for at informasjon oppdateres på tvers av plattformer.

Ny og bedre funksjonalitet
Som med all programvare i NoIS jobbes det med kontinuerlig utvikling av Tømmeplan-appen. I løpet av mai har appen blitt oppdatert med flere forbedrede funksjoner.

– Det har blitt utviklet et felles nasjonalt ikonsett for kildesortering som vi nå implementerer i appen. Det vil gjøre det enklere for den som sorterer, fordi ikonene vil se like ut uansett hvor du er. I tillegg har vi økt tilgjengeligheten for blinde og svaksynte ved å legge til skjermleser, avslutter Sørli.

Profilbilde av Guru Husdal Sørli
Guru Husdal Sørli
Seniorrådgiver
 

Nyheter

- av 310