Artikler
Aldri sur med Hvor?-appen
De fleste digitale kartløsningene har én ting til felles. De virker ikke når du trenger dem som mest. Det har Kartverket og NoIS gjort noe med.
På tur i Jotunheimen med Hvor?-appen. Foto:Kartverket
Med kart-appen «Hvor?» vet du alltid hvor du er
Norconsult Informasjonssystemer (NoIS) har i nært samarbeid med Kartverket utviklet deres nyeste app «Hvor?». Appen som ble lansert i sommer, lar deg laste ned turkart over Norge i 1:50.000 til mobilen. GPS sørger for at du alltid vet hvor du er i kartet, selv i områder uten mobildekning.
– Det finnes mange fine kart-apper som bruker Kartverkets kartdata allerede, men jeg vet av egen erfaring at du kommer ikke langt ut i marka før du ikke har nettdekning. Som oftest er det når du ikke har nettilgang at du har mest bruk for kartet, men da slutter de fine appene å fungere, sier Ståle Haug, prosjektleder i Kartverket.
Haug jobber i Kartverket Kartografiseksjon, som produserer kart og kartdata for målestokkene 1:50.000 og mindre.
Tar utgangspunkt i historiske kart
Kartleggingen av Norge i målestokken 1:50.000 har en historie som strekker seg tilbake til 1949 og signeringen av Atlanterhavspakten, forløperen til NATO. De første kartene ble basert på tyske kart fra krigen, og kartleggingen ble først fullført i 1988. Det er denne kartserien appen bruker som kartgrunnlag.
– Mange, i alle fall i den voksne generasjonen, har et forhold til kartserien Norge i 1:50.000, og til tross for at digitale løsninger overtar, lever kartserien fortsatt i beste velgående. Blant annet er Forsvaret og andre beredskapsetater veldig opptatt av at vi skal ha et analogt kartverk, sier Haug.
Enkelt og brukervennlig
Magne Tøndel er utviklingssjef i avdeling GIS og kommunal forvaltning i NoIS, og driver med kartforvaltning og systemer både mot offentlig og privat sektor. Han har ledet utviklingsprosjektet for NoIS.
– Vi har hatt et veldig tett og godt samarbeid med Kartverket. Et utviklingsprosjekt er ikke a til å, det dukker opp nye problemstillinger underveis, men jeg berømme Kartverket og Ståle Haug som har vært flinke til å holde fokus på hva de opprinnelige trengte. Det er veldig lett at man begynner å legge til nye elementer underveis, men da er det lett å miste fokus på det egentlige behovet for produktet, sier Tøndel.
Kartverket har hele tiden vært tydelig på at de ikke ønsker å lage en komplisert app. Appen skal være tilgjengelig for alle, og veldig enkel å bruke. I tillegg er grunnlaget fra kartverket et levende datasett. Derfor har det også vært viktig at kartene er oppdaterte, noe som kan være en utfordring med kart som lagres lokalt på en mobiltelefon. Når brukeren laster ned kartet lagres det derfor et tidsstempel, og etter en viss tid får du beskjed om at kartet kan fornyes.