Artikler
Søkte sommerjobb etter bedriftpresentasjon på NTNU
Sarun Jeyamenan studerer Ingeniørvitenskap og IKT med spesialisering i Geomatikk på NTNU og jobber i sommer som systemutvikler i Norconsult Informasjonssystemer (NoIS). Interessen for NoIS fikk han etter å vært på en bedriftspresentasjon gjennom linjeforeningen Hybrida.
Navn: Sarun Jeyamenan
Alder: 26 år
Studiested: NTNU i Trondheim
Linje: Ingeniørvitenskap og IKT med spesialisering i Geomatikk
Sommerjobb: Systemutvikler i avdeling GIS og kommunal forvaltning
Hvorfor søkte du sommerjobb hos Norconsult Informasjonssystemer?
Norconsult er et av de største rådgivende bedrifter som satser mye på digitalisering, og jeg har fått godt inntrykk av Norconsult Informasjonssystemer (NoIS) etter bedriftspresentasjoner på NTNU. Jeg søkte NoIS fordi de driver med mye innovasjon og tester ut mye interessant teknologi, spesielt innenfor Geomatikk og GIS som er mitt interesseområde. NoIS har mange programvarer som de utvikler selv og jeg var interessert i være en del av det.
Hva har du jobbet med i sommer?
Jeg har jobbet som utvikler for innen GIS og kommunal forvaltning. Der jobbet jeg med en plattform som heter ISY WinMap Oppmålingsdialog som kunder bruker for eiendoms- og matrikkel saker. Oppgaven min var å legge til en ny kartløsning og lage et brukergrensesnitt for å interagere med kartløsningen, som f.eks. redigering av eiendomsgrenser.
Kan du fortelle hvordan det har vært å ha sommerjobb i Norconsult Informasjonssystemer?
Veldig lærerikt og givende. Man er omgitt av personer med mye kunnskap og alle er veldig behjelpelig når man støter på et problem. Det er gøy å jobbe med prosjekt som har verdi for Norconsult og som vil bli brukt i systemene NOIS tilbyr til kundene. Jobbet med veldig trivelige og morsomme kollegaer som tok meg godt imot.
Hva har vært morsomst?
Jeg fikk innsikt i hvordan forskjellige systemer er bygd og fikk tilgang til å legge til nye funksjonaliteter. Det var gøy å lære seg nye programmeringsspråk på sparket og utfordre seg selv med spennende oppgaver. Jeg ble også lagt til et scrum-team så det var interessant å være med på daglige scrummøter, og få oppdateringer på hva de andre jobbet med og se fremdriften i teamet. I tillegg var Sommerstudentdagen i Oslo veldig gøy og det var interessant å møte andre sommerstudenter og høre hva de skal jobbe med.
Hva har vært utfordrende?
Prosjektet har et rammeverk som jeg ikke hadde jobbet med før og mye kode som jeg måtte sette meg inn i. Men det er alltid noen i nærheten som kunne hjelpe eller forklare hvordan programmene virker.
Har noe vært annerledes enn du trodde?
Visste ikke at det er så store og komplekse programvarer, men det er veldig lett å prate med noen hvis man støter på noen problemer. Jeg forventet ikke så mye tillit til å klare å legge til nye funksjonalitet på en plattform jeg ikke hadde jobbet med før, men det ga ekstra motivasjon til å jobbe hardere for å løse oppgaven.
Hva har du lært av å jobbe som rådgiver i sommer?
Jeg har lært mye om hvor mye tid og innsats det ligger i å lage og vedlikeholde «in house» programvarer og systemer. Det kreves samarbeid og samspill av flere utviklere for å holde programvarene oppdatert og problemfri. Jeg har fått inntrykket av at det er veldig lett å få ulike oppgaver internt, så man kan prøve seg som både utvikler eller GIS-konsulent/rådgiver.
Hva er inntrykket ditt av rådgiverbransjen etter denne sommeren, og kunne du tenke deg å jobbe som rådgiver etter endt studie?
Nå har jeg ikke fått jobbet så mye som rådgiver, men har fått et generelt godt inntrykk, og ser helt klart for meg en fremtid i denne bransjen. Man blir satt til mange oppgaver og systemer som varier fra prosjekt til prosjekt som krever godt samarbeid og kundeforståelse. Det at man har muligheten til å jobbe med mye forskjellig er veldig positivt.
Hva er ditt drømmeprosjekt?
Å jobbe med 3D-modellering med droner og GIS, og kombinere det med BIM. Visuell dokumentasjon av gravejobber via semi-automatiserte droner? Kanskje i fremtiden kan man være i en virtuell verden der en kan bevege seg i et reelt prosjektanlegg modellert i sanntid og kunne se progresjonen opp mot BIM-modellen.