Store krefter i kompleks geometri

Djerving rådgivende ingeniører måtte ty til FEM-Design for å håndtere den komplekse geometrien i Økern Portal.

Publisert: 2020-05-06 Sist oppdatert: 2021-01-27

ØkernPortal_660px.jpg
Oslo Pensjonsforsikring AS er byggherre for Økern Portal. Djerving rådgivende ingeniører har benyttet FEM-Design til bygningskonstruksjonene.

Håndterer kompleks geometri med FEM-Design

– Økern Portal er egentlig en slags bro mellom to kontorbygg, og taket skrår hele veien fra 10. etasje på den ene enden til 6. etasje på den andre. Med så stor kompleksitet i geometrien er det krevende å forstå hvordan kreftene i bygget kommer til å oppføre seg i den virkelige verden, sier konstruksjonssjef i Djerving, Morten Rotheim.

Økern Portal er et praktbygg med kontorer og parkeringshus på Løren i Oslo. Djerving har brukt FEM-Design til å gjøre stabilitetsanalyser og for å ta ut krefter i elementene i de midlertidige byggefasene og i ferdigtilstanden.

– Vi lagde en hel modell av det 69.000 kvadratmeter store kontorbygget. Bygget oppfører seg ulikt i ulike faser, og vi måtte gjøre analyser på flere av byggefasene. Vi satte blant annet opp midlertidige søyler, som portalen sto på helt til bæresystemet for broen over portalen var satt opp, sier Rotheim.

Gir en ekstra dimensjon til arbeidet

Kjernekompetansen til Djerving er bygningskonstruksjoner i betong og stål, og selskapet har vært med gjennom alle faser i Økern-prosjektet. Men Økern Portal er ikke det eneste prosjektet der FEM-Design kommer til god bruk. Djerving bruker programmet i alle sine pågående prosjekter.

– Vi jobber med store, komplekse prosjekter som krever tunge analyser. Vi begynte å bruke programmet til å gjøre dekkeberegninger i 2D, og utvidet til å bruke det til 3D-modeller for noen år siden, sier Espen Bagge-Carlsen, prosjektingeniør i Djerving.

God kursing gir maksimalt utbytte av programvaren

Han trekker også frem at overgangen til 3D i FEM-Design ble ekstra smidig fordi de allerede hadde brukt programmet for 2D i mange år.

 – Vi hadde brukt flere andre programmer til 3D før, uten å bli helt fornøyde. Med FEM-Design får vi raskt opp en modell som vi kan være trygge på at henger sammen som den skal, fortsetter Bagge-Carlsen.

Samtidig trekker både Rotheim og Bagge-Carlsen frem at god kursing og solid support er en viktig grunn til at de er fornøyde med bruken av FEM-Design. Alle i selskapet som gjør analyser har vært på kurs hos NoIS for å lære seg programmet. NoIS er forhandler av FEM-Design i Norge og håndterer all kundekontakt fra norske kunder.

Menneske og maskin i skjønn symfoni

Bagge-Carlsen understreker at i store prosjekter kan man ikke ene og alene støtte seg på en enkelt modell. En god del av beregningene må gjøres utenfor programmet.

– Vi tar ut krefter fra modellen i FEM-Design, og sammenligner med manuelle lastberegninger. Det må man alltid gjøre, sier Bagge-Carlsen.

Rotheim er enig.

– De beste resultatene kommer når modellene spiller på lag med de manuelle beregningene, vurderingene, og magefølelsen hos ingeniøren.

Lyst til å lese mer? I ISYnytt 01/20 finner du en utvidet versjon av denne artikkelen.

Profilbilde av Christian Hervold
Christian Hervold
Fagspesialist
 

Nyheter

- av 310