Programmet som sitter som støpt

God kommunikasjon er essensielt ved prosjektering og bygging i betong. For når betongen først er på plass, sitter ting bokstavelig talt som støpt.

Publisert: 2019-10-03 Sist oppdatert: 2021-02-01

IMG_5991_660px.jpg

Første plattform utviklet spesifikt for oppfølging av armering

– Å bygge et fundament i et stort byggeprosjekt er ikke så enkelt som man skulle tro, sier Ole Magne Kvindesland, avdelingsleder for avdeling BIM og konstruksjon i NoIS.

Prosessen fra beregning, 3D-modellering, koordinering, bestilling, armering og til slutt støping krever fleksibilitet og muligheten til å gjøre endringer underveis. ISY 360 Construct er den første plattformen utviklet spesifikt for oppfølging av armering gjennom flere faser. Skytjenesten er utviklet av Norconsult og datterselskapet NoIS. Med noen få klikk lar den alle involverte kommunisere om hvilke oppgaver som er utført, og hvor i byggeprosessen de er. 

– Kort fortalt er dette et program som gjør hele prosessen fra prosjektert modell til støpeform raskere og lettere. Alle aktørene har enkel tilgang til betong- og armeringsmodell på PC, nettbrett eller telefon og kan oppdatere status på armeringselementer gjennom prosessen. Å bygge ut fra en modell i stedet for tegninger gjør at man unngår feil, og dermed sparer både tid og penger, sier Kvindesland.

Blokkerer for ingeniørenes tidstyver

Tore N. Johansson, byggingeniør og driftsansvarlig for programvare for ingeniører i Norconsult, opplever selv at ingeniører kan spare mye tid ved å bruke løsningen.

–  Tidligere måtte vi lage armeringstegningene både i 2D og i 3D, og samtidig legge ved tekst til tegningene. Så måtte vi bruke masse tid på å sende fra oss tegninger og bøyelister. Alle endringer underveis førte til at vi måtte gjøre hele prosessen på nytt og på nytt, sier Johansson. 

Tradisjonelt mottok entreprenøren jevnlig nye filer med endringer fra ingeniøren, og tok en kopi av dette med seg ut på byggeplassen. Da kan det være vanskelig å være oppdatert på hvilken fil som er den nyeste, hvilke endringer som har skjedd underveis, og ikke minst, hvor entreprenøren er i prosessen.

– Den store fordelen med å jobbe direkte mot en skybasert løsning er at alle har tilgang til den samme informasjonen. I tillegg kan statusinformasjon som legges på via ISY 360 Construct  «synkes» tilbake til BIM-verktøyet hvor modellen oppsto. Så har du alt helt oppdatert. Entreprenøren slipper å gjøre feil fordi han ser på en gammel tegning, og hvis ingeniøren vil gjøre endringer underveis vet hun hvilke konstruksjoner som er bygd og hvilken armering som er bestilt, sier Johansson.

Lyst til å lese mer? I ISYnytt 02/19 finner du en utvidet versjon av denne artikkelen.

Profilbilde av Ole Magne Kvindesland
Ole Magne Kvindesland
Avdelingsleder BIM og konstruksjon
 

Nyheter

- av 310