Appen som gir deg en sjette sans

Norconsult og NoIS gjør det mulig å være to steder på en gang. Ved hjelp av mobilen kan du nå være både i kontrollrommet og på inspeksjonsrunden, samtidig.

Publisert: 2019-06-04 Sist oppdatert: 2019-06-24

Bildet viser hvordan den hydrauliske power uniten (HPU’en) ser ut med VR-briller på.

Når jobben består i å følge alt av målinger og parametere fra kontrollrommet, samtidig som du også må ut og inspisere enhetene som sender data til kontrollrommet, er det umulig å ha full oversikt. Men Norconsult og datterselskapet Norconsult Informasjonssystemer (NoIS), gjør det mulig å alltid ha kontroll. Nå kan du nemlig ta med deg kontrollpanelet i lomma.

– Det er litt som å få en sjette sans, man ser det man ellers ikke ville sett. Du ser ikke bare utsiden, du ser hva som skjer på innsiden og får sanntidsinformasjon om trykk, temperatur, voluminnhold og så videre, sier Martin Schreck, seniorrådgiver for samferdsel i Norconsult.

«MIL-AR» er arbeidstittelen på appen som gjør alt dette mulig. Den er utviklet i et samarbeid med Mechatronics Innovation Lab (MIL). Samarbeidet kombinerer førstehåndskunnskap om norsk industri, med ingeniørkompetanse og kunnskap om Augmented Reality (AR)-teknologi.

Et møte mellom næringsliv, industri og teknologi
– Det er dessverre få i Industri-Norge som vet hva AR og VR faktisk er, og enda færre vet hvordan det kan brukes, til tross for at det både kan være tid- og kostnadsbesparende, sier Svein-Inge Baade Ringstad, produktsjef i MIL, et selskap som har som mål å lære norske bedrifter å hvordan de kan ta i bruk ny teknologi.

For å illustrere noen av de mulighetene som finnes, startet MIL, Norconsult og datterselskapet NoIS et samarbeid om å utvikle en helt ny app.

– Norconsult har tung kompetanse og lang erfaring når det kommer til bruk av AR og VR, så det var veldig naturlig for oss å snu oss til dem for hjelp. Vi kan holde så mange PowerPoint-presentasjoner vi vil, men det er først når kundene får på seg VR-brillene at de skjønner hva AR-teknologi faktisk er og hvordan den kan brukes, forteller Ringstad.

En uendelighet av muligheter
MIL-AR viser ulike driftsdata i hologrammer ved enheten. Siden man får driftsdata i sanntid rett «i synet» så slipper man å flytte seg til kontrollrommet ved feilsøking og kontroll. Men MIL-ARog teknologien bak kan brukes på mange ulike måter.

– Appen kan tilpasses alle typer virksomheter, og man bestemmer selv hvilke data som skal vises, sier Ole Magne Kvindesland, avdelingsleder for avdeling BIM og konstruksjon i NoIS.

Teknologien tas i bruk i stadig nye bransjer og kan blant annet kombineres med BIM-teknologi.

– Har man en 3D-modell som viser hvor elementer ligger under bakken, eller bak en vegg, kan man med VR-briller eller mobilen se hva som ligger bak. På den måten kan man unngå å grave opp ett rør eller slå en spiker inn i en elektrisk ledning, sier Kvindesland.

Lyst til å lese mer? I ISYnytt 01/19 finner du en utvidet versjon av denne artikkelen.

Profilbilde av Ole Magne Kvindesland
Ole Magne Kvindesland
Avdelingsleder BIM og konstruksjon
 

Nyheter

- av 310