ISY Plant er navet i 3D-konverteringen til Statoils PDMS

I deler av prosjekteringsarbeidet i forbindelse med oppgraderingen av Njord-feltet benyttes ISY Plant for å konvertere data fra AutoCAD til AVEVA PDMS.

Publisert: 2018-04-16 Sist oppdatert: 2018-05-03


Lagerskipet Njord Bravo. Foto: Brevik Engineering AS.

Njord-feltet, som ligger om lag 130 km nordvest for Kristiansund startet i 1997 med produksjon av olje og gass. Feltet besto av en flytende stålplattform, som videreførte oljen via en rørledning til lagerskipet Njord Bravo. På grunn av behov for oppgradering av installasjonene ble det i 2015 besluttet å stoppe produksjonen, og både plattformen og lagerskipet ble ført til land.

Njord A-plattformen og lagerskipet Njord Bravo gjenbrukes og oppgraderes nå for å hente ut gjenværende ressurser på Njord- og Hyme-feltene.

Statoils krav krever spesialkompetanse
Brevik Engineering har i 2016 og 2017 gjennomført «Concept Study» og «Basic Design» for lagerløsning for Njord-feltet og utfører i tillegg selve detaljprosjektering av Njord Bravo- oppgraderingen. Dette arbeidet omfatter både utarbeidelse av spesifikasjoner og fabrikasjonsunderlag for oppgradering av lagerskipet. Tore Ulleland som er prosjektleder i Brevik Engineering forteller at dette er ett meget spennende oppdrag som krever spesialkompetanse til programvareløsninger.

Statoil krever at prosjekteringen leveres i 3D-systemet AVEVA PDMS. Fordi Brevik Engineering, i likhet med mange andre selskaper, benytter AutoCAD Plant 3D design, hadde selskapet behov for bistand for å konvertere dataene til Statoils system i henhold til Statoils krav.

- For dette prosjektet har vi inngått en strategisk samarbeidsavtale med Wood Group Norway AS i Sandefjord, forteller Ulleland.

Valgte ISY Plant og NoIS
Wood Group har spesialisert seg på denne type prosjekter, og leverer ingeniør- og tekniske tjenester til energi- og industrimarkeder i over 60 land.

- Wood innehar spesialkompetanse innen flere 3D PLANT- systemer og konvertering mellom disse, blant annet AVEVA PDMS, forteller senioringeniør Terje Ørbeck som er gruppeleder for 3D Plant- avdelingen i Wood.

Den beste løsningen for dette prosjektet viste seg å være ISY Plant. ISY Plant konverterer rør-modeller fra AutoCAD Plant 3D til PDMS PIPE. NoIS har bistått Wood Group med oppsett for konvertering av rør-modeller og mapping av katalog-komponenter mellom Plant 3D og PDMS.

NoIS har også hjulpet Wood Group med konvertering av rene AutoCAD- modeller til PDMS. Kjernen i ISY Plant er en NoIS-utviklet motor for gjenkjenning av 3D-elementer. Løsningen konverterer elementene til bokser, sylindre, torus etc. På denne måten reduseres mengden triangulerte (mesh) objekter.

- Dette medfører at selve konverteringen og tilpasningen av 3D-modellene til PDMS blir enklere, forteller Ørbeck. Han forteller at ISY Plant på mange måter fungerer som selve navet i konverteringsarbeidet.

- Ikke bare er det spennende å bidra i et så stort og viktig prosjekt. ISY Plant er et relativt nytt konverteringsverktøy, som i motsetning til de fleste andre metoder, støtter en smart måte å konvertere 3D-data på, forteller Audun Opdal som er produkteier i NoIS.

ISY Plant støtter også konvertering mellom PDMS /E3D og Bentley MicroStation, Autodesk AutoCAD, Inventor, Revit, Navisworks og Plant 3D.

Om Brevik Engineering
Brevik Engineering har siden 1992 vært involvert i design av mer enn 80 forskjellige flytende produksjonsenheter. Oppdraget for Njord Future prosjektet med Njord Bravo er en av den største i selskapets historie, og vil kunne være starten på flere tilsvarende store oppdrag fremover.

Profilbilde av Audun Opdal
Audun Opdal
Seniorrådgiver
 

Nyheter

- av 310