Asplan Viak konstruerer en undervannsrestaurant

Asplan Viak benytter elementverktøyet FEM-Design i et helt spesielt prosjekt; Som første av sitt slag i Europa, skal det bygges en undervannsrestaurant på Båly i Lindesnes.

Publisert: 2017-10-12


Momentplott, modell FEM-Design 3D Structure

Det spektakulære prosjektet er tegnet av Snøhetta og det er Asplan Viak som har fått oppgaven med å konstruere restauranten. Restauranten skal romme 80–100 restaurantgjester, og blir som en kunstinstallasjon i vannet.

Restauranten er formgitt i forhold til havets krefter og kommer til å fremstå som en rektangulær klippeformasjon som står opp av sjøen litt øst for Lindesnes havhotell. Bygningen får adkomst via en bro, og restauranten skal ligge på fem meters dyp. Bygningen har tre etasjer, der underetasjen ligger i sin helhet under vann, og mesaninetasjen ligger delvis under vann.

- Dette er ikke det største prosjektet vi har hatt i selskapet, men garantert et av de mest spesielle. Det fins noe lignende i Dubai og på Maldivene, men dette er helt klart ingen dagligdags prosjekteringsoppgave, forteller Terje Raanes, som er ansvarlig for prosjekteringen i Asplan Viak.

Asplan Viak er et av Norges største rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaer. Selskapet har ca. 900 medarbeidere og bistår med tverrfaglig rådgivning og analyser til offentlig og privat virksomhet. Asplan Viak følger prosjektene hele vegen fra tidligfase utredninger og overordnet planlegging, via prosjektering, ferdigstillelse, igangsetting og drift.

Både mat og forskning
Det er Gaute og Stig Ubostad, som også driver Rosfjord Strandhotell i Lyngdal, som har satt seg som mål å etablere verdens beste undervannsrestaurant.

Det gastronomiske i restaurantdelen skal kombineres med formidling av kunnskap om havet. Store glassvinduer skal vise gjestene det marine livet utenfor, med fisk, skalldyr og alger. Dessuten skal restauranten inneholde et undervannslaboratorium for marinbiologisk kunnskapsutvikling. Forskningen i undervannsprosjektet skal blant annet omfatte psykologisk vurdering av hvordan folk vil bli påvirket av å være seks meter under vann. I tillegg vil dressur av villfisk, som skal opplæres til å komme på lyd- og lyssignaler inngå som forskningstema.

Høyteknologi også i prosjekteringen
For å kunne konstruere bygningen benyttes FEM-Design. Programmet utvikles av Strusoft, NoIS er forhandler i Norge, og håndterer all kundekontakt. Asplan Viak har benyttet løsningen lenge og var ikke i tvil om at programmet også skulle brukes i dette spesielle prosjektet.

I tillegg til ordinære permanente og variable belastninger, analyseres konstruksjonen for naturlaster som bølgebelastning, islast og temperaturvariasjoner mellom sjø og luft.

- Vår oppfatning er at FEM-Design kan benyttes i de fleste konstruksjonsoppgaver. Programmet er enkelt å bruke og gir en rask oversikt over konstruksjonene. Løsningen er basert på CAD-verktøy, dette gjør modelleringen og strukturredigeringen enkelt og intuitivt. Også det å kunne kommunisere med andre CAD-verktøy som REVIT og Tekla er til stor hjelp for oss, forteller Raanes.

Han er en erfaren bruker og kan fortelle at FEM-Design løser alt fra enkle til kompliserte konstruksjoner, og analyserer de med stor nøyaktighet. Ved hjelp av den komplette 3D-modellen kan man utføre statikk, dynamikk, stabilitet, jordskjelvsanalyser og dimensjonering av betong, stål og tre.

Spennende oppgave for NoIS
Som ansvarlig for programvaren i Norge, følger også NoIS med på det spennende undervannsprosjektet.

- Det er imponerende og ikke minst lærerikt å se hva våre kunder benytter FEM-Design til. Vi er veldig opptatt av å lytte til våre kunder og den tette kontakten med utviklere og brukere gjør at programvaren stadig forbedres, forteller Christian Hervold som er ansvarlig for løsningen i NoIS.

 

Profilbilde av Christian Hervold
Christian Hervold
Fagspesialist
 

Nyheter

- av 310