Endelig svømmehall

Etter 20 års venting er elevene og bydelen ved Kvernevik skole i ferd med å få ny svømmehall. Den er bygd på et solid fundament prosjektert av Norconsults Stavangerkontor, ved hjelp av Autodesk Revit og ISY CAD Rebar.

Publisert: 2015-05-13

Herlof Helliesen i Vasshus Entreprenør er godt fornøyd med forarbeidet - og jobben.

– Listene vi fikk ga god oversikt over armeringen, og de ulike bøylene. Hva de inneholder, hvilke lengder og andre data jeg trenger for hver bøyle, sier Helliesen. Listene gjorde det også enkelt å utføre egenkontroll - og oppdage feil, fastslår Helliesen.

Og nettopp feil i grunnlaget kan være kritisk for entreprenørene. Det betyr at listene må sendes tilbake, og ny bestilling sendes. Slikt kan gi betydelige forsinkelser.

– Vi opplever ikke dette ofte. De gjør som regel en god jobb, de som lager listene, fremhever Helliesen.

Han underslår likevel ikke betydningen av at det gjøres riktig - og at det er raskt å gjøre endringer.

– Det er viktig å få riktige lister, slik at jeg får bestilt armeringen og verktøyet jeg trenger, fastslår Helliesen.

Sikrer kvalitet
Det stiller store krav til byggingeniør Henrik Borgenvik ved Norconsults Stavangerkontor som tegner og lager bestillingen til prosjektene.

Han er en del av en avdeling på 14 ansatte, hvor Revit og ISY CAD Rebar er sentrale verktøy.

– Det er stort sett støpt betong i alle våre prosjekter, og da gjør vi prosjekteringen i Revit og Rebar, sier Borgenvik.

Han forteller at ISY CAD Rebar øker presisjonen i bestillingene. Verktøyet er en forlengelse av Autodesk Revit, hvor bygningen modelleres i 3D og tegningene lages. Tiden da antallet armeringsstenger måtte telles manuelt på tegningen for å føres inn i Excel er definitivt forbi.

– Endret du på en bøyle på tegningen måtte du også huske å endre det i bøyelisten i Excelarket. Da var det viktig å holde tunga rett i munnen, påminner han.

Betydningen av presisjon i bestillingene gjør at Norconsult fortsatt har som rutine at en kollega skal gå gjennom skissene og bestillingen som sendes til entreprenøren.

- Vi bruker samme prosedyre som tidligere, men det er mer effektivt og ser bedre ut, sier Borgenvik i Norconsult.

Sparer tid
For hans del er tidsbesparelsene den aller største gevinsten.

– Nå går vi direkte inn i ISY CAD Rebar og velger det vi skal ha. Vi tegner ikke armeringen på samme måte som tidligere. Dermed går det mye raskere, sier Borgenvik.

Effektivt er det også at alt foregår tett knyttet opp til Autodesk Revit. Det betyr kort vei fra modellering av betongkonstruksjonen til tegning, og produksjon av armeringsordre.

Han anslår at besparelsen frigjør en fjerdedel av tida han tidligere brukte på å plotte inn armeringen. Og den kommer etter kun få gangers bruk.

– Første gang man bruker programmet, så tar det kanskje litt ekstra tid. Men så fort du får brukt programmet noen få ganger, så sparer du inn masse tid, fastslår han.

Se eksempel på typisk bøyeliste
Se plantegning av armeringen

Profilbilde av Ole Magne Kvindesland
Ole Magne Kvindesland
Avdelingsleder BIM og konstruksjon
 

Nyheter

- av 310